HA BÚTORT KERES!
HA BÚTORT
KERES!

Ifjúsági ágy kiválasztásának legfontosabb szempontjai

Ifjúsági ágy vásárlási útmutató
Az ifjúsági szobátalkotó bútorokat érdemes úgy összeválogatnotok, hogy a szoba a tanulási folyamatok mellett már nemcsak a játék színtere lesz, ugyanis a kamaszoknak fokozatosan szüksége leszaz elvonulásra, kikapcsolódásra, ehhez legnagyobb segítségetekre lesz egy minőségi ifjúsági ágy.
Kamaszok esetében már történik egy ugrás a fejlődésben, hirtelen kinőnek a kisfiús, kislányos szobákból, és betoppanunk a nagyfiús és nagylányos szobák világába, ahol már a titkok és rejtelmek is megbújnak.

Mire figyelj az ifjúsági ágy beszerzésekor:

-ár/érték arány, több funkciós bútorok
-a szoba mérete
- létszám: egy vagy több gyermek használja a szobát (koruk és nemük is fontos tényező a berendezés kapcsán)
-anyaga szerint: kárpitozott ágy, fafurnéros, fenyőfa
-egészségvédelem
-tartósság

Tervezz előre!

Az ifjúsági és kamaszkor általában 10-12 évtől 16-18 éves korig terjedő időszak, de minden életszakaszban a hangsúly az egészséges fejlődésen és a pihentető alváson van. Épp ezért fontos kezdetben a megfelelő babaágy, majd későbbiekben akár egy átalakítható gyerekágy, amit a gyermeked növekedését figyelembe véve alakíthattok, követve a gyermek testméretét és életkori sajátosságait. Így a rácsos kiságyat követő gyerekágy egészen a felnőttkor küszöbéig szolgálhatja majd ki gyermeked igényeit, ami így igazán költséghatékony megoldás.
Ha már te is az első pillanattól a jövőre tervezel, akkor erről a bútorról egy mozdulattal csak a leesésgátlót kell leszerelni, ami által készen is van a tökéletes gyermek-, vagy ifjúsági ágy.
Akik nem ilyen szerencsések, hogy hosszú távon gondolkodtak, azoknak ajánlunk alternatívákat ifjúsági ágyakra, heverőkre, fenyő ágykeretekre…
Gondold csak végig mi lenne igazán praktikus egy kamasznak?
Ifjúsági szekrénysor, egy menő mintás heverővel, fotelággyal, kinyitható kanapéval vagy külön elemekből összeállított moduláris bútorcsalád?
Az első előnye, hogy igazán helytakarékos, így kisebb gyerekszobába ajánljuk, amit a gyermeked ízlésére hangolva egyedi kárpitozású heverővel, kanapéággyal, színes kiegészítőkkel teljesen egyedivé varázsolhattok.

Kárpitozott ifjúsági ágyak

A heverő általában egyszemélyes ágy, amely ágyneműtartót is tartalmaz, így kamaszoknak tökéletes, mert az ágyneműn kívül egyéb apróságokat, sporteszközöket is elnyelhet. Sztenderd mérete 90 x 200 cm, de léteznek kicsit 100/105 cm szélesek is.
Ifjúsági szobákba szánt heverőt, már egy kamaszodó gyermek saját maga választhat ki, egyéni ízlésének megfelelően, kényelmi szinten különböző rugós kivitelben egyaránt hozzáférhető. (Esetlegesen fejtámlája átszerelhető, így ha átrendezitek a szobát, akkor könnyedén lecsavarozva át is tehetitek a másik irányba, de a furatok helye megmaradhat, arra figyelj).

Az oldaltámlás heverőt is ajánljuk nektek, mert valójában a fejtámlán kívül még egy háttámla is található az ágyon, ami vidám színekben is kérhető, így játékossá téve a bútort. A plusz oldaltámla tulajdonképpen alternatívája a faliszőnyegnek, funkciója szerint pedig véd a hideg fal ellen, ezáltal ifjúsági ágyként is nagyszerűen beválik.

Ha van hely az ifi szobában, akkor egy kisebb franciaágy is jó szolgálatot tesz, ami hosszútávon is praktikus, mert sokáig tudja használni a gyermeked. Ezeknek a fekvőfelülete általában egy keskenyebb franciaágy méretétől indul 140 x 200 cm, 160 x 200 cm, 180 x 200 cm, 200x 200 cm-ig. Az ágyakat teljesen a szoba berendezéséhez tudjátok igazítani, a kárpitok széles választéka lehetőséget biztosít, hogy a kedvenc színében fiúsra vagy lányosra hangoljátok az enteriőrt. Az oldaltámlás heverők színkombinációkkal, a franciaágyak különleges fejtámlái az anyagok és színek variációjával ad lehetőséget a tervezésre, egészen az egyszerű kárpitoktól, a bársony, vagy vízlepergető anyagokig.

Ifjúsági ágyak fenyőfából

A természetesség jegyében fenyőfából készült ágyban és ágyvázban is gondolkodhattok.
Fenyőbútoraink egészségvédő pácolással, színesben is megrendelhetők, így egyedi megjelenésének köszönhetően minden bizonnyal a gyerekszoba ékessége lesz. Figyelmedbe ajánljuk még a fenyő galériaágyakat, amelyek akár egy vagy több gyermek esetén kiváló helykihasználást biztosít.
Ha tehát több gyermek is osztozik a szobán, legpraktikusabb a fenyőből készült emeletes ágy vagy galériás ágy, ahol nyugodtan és kényelmesen elférnek a fekhelyek, sőt az ágy alatti terület maximálisan kihasználható az íróasztalok, komódok elhelyezésére, így remek pakolóhelyet biztosítva a sulis cuccoknak is. Az emeletes ágyak többféle kivitelezésben és méretben kaphatók, amik szintén kibővítik a funkciókat.

A fenyő ágyakba, ágykeretekbe is választhatsz többféle keménységű rugós, kókusz összetételű matracokat, különbözőméretben. A megfelelő minőségű és kivitelezésű ifjúsági ággyal, és az ágyhoz kiválasztott matraccal biztosíthatod a gyermeked számára nélkülözhetetlen minőségi alvást, alkalmazkodva az aktuális fejlődési fázisokhoz, egyéni elvárásokhoz.

Ifjúsági ágyak moduláris bútorokból

Nagyobb területű szobába kiváló választás lehet az, hogy a bútorcsaládok darabjait teljes egészében az adott bútorcsaládból színben, stílusban tudjátok berendezni, egészen az íróasztaltól kezdve, a komódokon, szekrényeken keresztül az ágyig vagy ágyvázakig.

Az adott bútorcsaládok elemeit igényeiteknek megfelelően variálhatjátok, színekkel formákkal; választhattok az elemek közül ajtós, fiókos szekrényeket, lebegő fali elemeket, kisebb gardróbszekrényt, tükrös vagy sima ajtós kivitelben, komódokat, polcokat, tv állványt, függő és álló vitrineket, melyeket elhelyezhettek játékosan a szoba teljes magasságában is. Az ágyak is többféle kombinációban és kivitelben készülnek. A sima bútorlapos heverőtől egészen a lebegő hatású franciaágyakig. A cseperedő gyermekeknél egyre nagyobb igény jelentkezik a relaxációra is, ugyanis ahogyan nő a terhelés az iskolában, -különórák, eddzések kapcsán-, úgy nő az igény a pihentető, egészséges alvásra is.
Egy bútorcsaládból kiválasztott ágykeret szabadabb felhasználást biztosít, ami a matrac kiválasztásánál is fontos szempont lehet, mind méretben, mind a matrac összetételében.

A normál gyermek-, és ifjúsági ágyakba való standard matracméretek közül választhatsz: 80×200 cm, 90×200 cm, 140×200 cm, 160×200 cm, 180×200 cm szélességűt is.
Itt szóba jöhetnek már egyéni preferenciák, a matracok összetételét illetően, ami lehet rugós, vagy kókuszmatrac, mert ebben a fokozott növekedési fázisban a gyermek gerincének alátámasztása rendkívül fontos, ez a pihentető alvás kulcsa, ezért az ő testsúlyának, magasságának és életkorának megfelelő ágyat és megfelelő matracot válassz!
Persze tudjuk, hogy a kamaszok sok időt töltenek a szobájukban, ezért fontos, hogy olyanok legyenek a bútorok, ami megfelel az ő ízlésviláguknak.
Számtalan színű és fautánzatú furnérok -egészen a fehértől a sötét wengéig- remekül kombinálhatók, így kialakíthattok egy fehér, letisztult lányszobát vagy egy vagány antracit szürkével kombinált fiús miliőt.
Az elemek sokasága jó sok variációt és kombinációt rejt magában, és rendhagyó módon a fogantyúk pozíciója is választható a Modulo bútorcsaládon.

Ifjúsági ágy kiválasztásához néhány praktikus tipp:

-Kalkulálj az új ágy helyigényével ( típus szerint egy heverő kisebb helyet foglal, míg egy előre nyíló kinyitható kanapé nagyobb helyet igényel)
-van-e az ágyhoz tartozó ágyneműtartó
-fenyő ágyakhoz, akár utólag is beszerezhetsz egy ágyneműtartó fiókot, melyet az ágy alá tudsz majd begurítani
-egészséges alapanyagból legyen készítve, és ha igazán környezettudatos vagy, akkor azt is érdemes figyelned, hogy a fából készített ifjúsági ágy anyaga csak vizes bázisú festékkel vagy UV-lakkal legyen kezelve, gyermeked egészségének megőrzése érdekében
Ha gyermeked, már nagyobb, akkor valószínűleg valamelyik barátját, osztálytársát is szeretné áthívni magához, esetleg egy “pizsamapartit” is rendezhetnek, ekkor tesznek jó szolgálatot a nyitható,és emeletes ágyak, melyek további alvóhelyeket biztosítanak, míg a plusz heverők, fotelágyak és a kanapéágyak jó választás lesz ha van elég helyetek a szobában.
A baráti csevegésekhez még érdemes egy beszélgetős sarkot is kialakítanotok, ahová beszerezhettek egy kanapét, egy vagány kinézetű fotelt, puffokat vagy egy dizájnos sarokgarnitúrát is.
A szabad tervezés kivételes lehetőséget ad tehát elképzeléseitek és egyéni igényeitek összehangolására, ahol modern, kifinomult, elegáns és időtálló modulok, kisbútorok, ágyak, elemes rendszerű szekrények, kiegészítők állnak rendelkezésre az ifjúsági szoba megtervezésekor.
loading

Ez is érdekelhet

Hírek emailben is
Iratkozz fel hírlevelünkre és mi a legjobb ajánlatokkal és újdonságokkal keresünk meg legfeljebb heti egy alkalommal!